Národní agentura pro zemědělský výzkum zveřejnila termíny odevzdání dílčích a závěrečných zpráv u projektů QK191*, QK21, QK22* a QK23* a QL24* za rok 2024 do 30.1.2025.
Více informací naleznete zde.
Termín odevzdání na VVZ je 20.1.2025 pro dílčí i závěrečné zprávy. Zprávy v elektronické podobě zašlete na email:javurkovaj@vfu.cz.
Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky druhé veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích v rámci Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2024-2032, ZEMĚ II.
Do soutěže byly za VETUNI podány dva projekty:
QL25020030 „Hodnocení produkčních systémů chovu prasat z pohledu výskytu agrese a úrovně stresu s cílem předcházet poranění zvířat ve výkrmu bez rutinního krácení ocásků.“
QL25020035 „Stanovení procentuálního zastoupení jednotlivých komponent živočišného původu v mletém mase a masných polotovarech.“
Oba tyto projekty byly přijaty k financování.
1. | doc. MVDr. Dobšíková Radka, Ph.D. | Rozšíření spektra léčivých přípravků v akvakultuře v ČR a sledování výskytu jejich reziduí v mase ryb |
2. | MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D. | Globalizace, moderní technologie a změna klimatu jako zdroje nových možností a ohrožení pro chovný management lososovitých ryb |
3. | prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. | Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin |
4. | RNDr. Petr Králík, Ph.D. | Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocítechnologií xMAP a qPCR |
5. | Ing. Michaela Nesvadbová, Ph.D. | Multiplexní detekce a identifikace genů zodpovědných za antimikrobiální rezistenci a produkci toxinů u významných bakteriálních agens v potravinách |
6. | doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBA | Nové metody klasifikace JUT prasat |
7. | prof. MVDr. Alois Čížek, CSc. | Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu broilerů v ČR ‑ Aktivní monitoring závažných klonů Escherichia coli v rodičovských chovech, líhních a užitkových chovech masné drůbeže |
8. | doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBA | Podmínky rozvozu pokrmů kurýrními službami s ohledem na růst sporogenních bakterií |
9. | Mgr. Marta Dušková, Ph.D. | Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu |
10. | doc. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. | Komplexní laboratorní strategie pro identifikaco druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracovatelné živočišné bílkoviny, autenticita potravin na jeho bázi |
11. | MVDr. Petr Jahn, CSc. | Diagnostika a možnosti prevence atypické myopatie koní v podmínkách České republiky |
Národní agentura pro zemědělský výzkum informuje na