Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlásilo v souladu s § 3 odst. 3 písm. e) zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, o udělení ocenění pro rok 2025 veřejné soutěže:
"Cena ministra zemědělství pro mladé vědkyně a vědce" a "Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje“.
Další informace včetně výše ocenění a dokumentace naleznete na výše uvedených odkazech. Termín pro odevzdání návrhů s průvodními listy na VVZ je do 24.2.2025.
1. | doc. MVDr. Dobšíková Radka, Ph.D. | Rozšíření spektra léčivých přípravků v akvakultuře v ČR a sledování výskytu jejich reziduí v mase ryb |
2. | MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D. | Globalizace, moderní technologie a změna klimatu jako zdroje nových možností a ohrožení pro chovný management lososovitých ryb |
3. | prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. | Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin |
4. | Ing. Michaela Nesvadbová, Ph.D. | Multiplexní detekce a identifikace genů zodpovědných za antimikrobiální rezistenci a produkci toxinů u významných bakteriálních agens v potravinách |
5. | prof. MVDr. Alois Čížek, CSc. | Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu broilerů v ČR ‑ Aktivní monitoring závažných klonů Escherichia coli v rodičovských chovech, líhních a užitkových chovech masné drůbeže |
6. | doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBA | Podmínky rozvozu pokrmů kurýrními službami s ohledem na růst sporogenních bakterií |
7. | Mgr. Marta Dušková, Ph.D. | Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu |
8. | doc. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. | Komplexní laboratorní strategie pro identifikaco druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracovatelné živočišné bílkoviny, autenticita potravin na jeho bázi |
9. | MVDr. Petr Jahn, CSc. | Diagnostika a možnosti prevence atypické myopatie koní v podmínkách České republiky |
Národní agentura pro zemědělský výzkum informuje na