Brno 16. července 2020, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 11. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií. Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, jejíž kategorizace v historii 15. ročníků je bližší specifikům jižní Moravy, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických jihomoravských producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů. Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2020“, umisťují se na „druhém místě“.
V 15. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 170 výrobků od 46 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2020“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2020“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“.
Výrobky hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:
- Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek - Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D. - VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA - RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.
„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“
15. ročník
Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:
1. Pekařské výrobky
Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová
2. Cukrářské výrobky
Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.
3. Mléko a mléčné výrobky
Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová
4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované
Uzený špek z boků – Bedřich Vlach
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s. r. o.
6. Ryby a rybí výrobky
Pstruh duhový – S.M.K., a.s.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
8. Mražené výrobky
Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský
9. Hotové výrobky – ostatní
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.
10. Ostatní potravinářské výrobky
Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal
11. Nealkoholické nápoje
Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína)
MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina