Změnit jazyk do Angličtiny

NAZV archiv

Termíny podání dílčích a závěrečných zpráv projektů NAZV za rok 2023

 

Národní agentura pro zemědělský výzkum zveřejnila termíny odevzdání dílčích a závěrečných zpráv u projektů QK191*, QK21, QK22* a QK23* za rok 2023 do 30.1.2024.

Více informací naleznete zde.

Termín odevzdání na VVZ je 19.1.2024 pro dílčí i závěrečné zprávy. Zprávy v elektronické podobě zašlete na email:javurkovaj@vfu.cz.

 

VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE V ROCE 2023

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jednostupňovou veřejnou soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích v rámci „Programu na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2024–2032, ZEMĚ II“ (dále jen „Program ZEMĚ II“) s počátkem řešení projektů v březnu v roce 2024.

 

Soutěžní lhůta končí dne 26. července 2023 v 16:29:59.

Interní termíny VETUNI:

Návrhy projektů spolu s průvodním listem projektu  řešitelé doručí na Sekretarát prorektora pro VVZ do 19. července 2023. Po schválení VVZ hlavní řešitel elektronicky podá návrh projektu prostřednictvím informačního systému ISTA. Vygenerované „Potvrzení podání elektronického návrhu projektu“ bude prostřednictvím VVZ odesláno datovou schránkou do 25. července 2023 12:00 hodin.

 

Dokumenty ke stažení:
Zadávací dokumentace

Všeobecné podmínky

Vyhlášení veřejné soutěže

 

SEZNAM PROJEKTŮ řešených v roce 2023

1prof. MVDr. Břetislav Koudela, CSc.Řešení problematiky výskytu bakteriálních, protozoárních a virových zoonotických agens v chovech malých přežvýkavců
2doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAVliv reformulace potravin na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti výrobků
3doc. MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
4doc. MVDr. Dobšíková Radka, Ph.D.Rozšíření spektra léčivých přípravků v akvakultuře v ČR a sledování výskytu jejich reziduí v mase ryb
5Ing. František Ježek, Ph.D.Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
6MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D.Globalizace, moderní technologie a změna klimatu jako zdroje nových možností a ohrožení pro chovný management lososovitých ryb
7prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
8prof. MVDr. Jiří Smola, CSc.Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosekurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence. Volby antimikrobiálních látek pro racionální léčbu infekčních onemocnění hospodářských zvířat (Skotu, prasat a drůbeže)
9RNDr. Petr Králík, Ph.D.Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocítechnologií xMAP  a qPCR
10Ing. Michaela Nesvadbová, Ph.D.Multiplexní detekce a identifikace genů zodpovědných za antimikrobiální rezistenci a produkci toxinů u významných bakteriálních agens v potravinách
11doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBANové metody klasifikace JUT prasat
12prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu broilerů v ČR
13 doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBAPodmínky rozvozu pokrmů kurýrními službami s ohledem na růst sporogenních bakterií
14Mgr. Marta Dušková, Ph.D.Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu
15doc. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D.Komplexní laboratorní strategie pro identifikaco druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracovatelné živočišné bílkoviny, autenticita potravin na jeho bázi

 

Termíny podání průběžných a závěrečných zpráv projektů NAZV za rok 2022

 

Národní agentura pro zemědělský výzkum ČR stanovila termíny odevzdání průběžných a závěrečných zpráv na 30. ledna 2023.  

Pokyny k vypracování zpráv naleznete zde.

Termín odevzdání zpráv na VVZ je 23. 1. 2023. Zprávu v elektronické podobě zašlete na email:kacalovat@vfu.cz.

Zprávy včetně příloh se odesílají electronicky prostřednictvím ISTA. Vygenerovaná potvrzení odesílá VVZ prostřednictním datové schránky.

 

VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE V ROCE 2022

 

dne  25. května 2022 vyhlásilo Ministerstvo zemědělství podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jednostupňovou veřejnou soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích v rámci „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ“ s počátkem řešení projektů v roce 2023. 

Soutěžní lhůta končí dne 13. července 2022.

Interní termíny VETUNI:

Návrhy projektů spolu s průvodním listem projektu  řešitelé doručí na Sekretarát prorektora pro VVZ do 7. července 2022. Po schválení VVZ hlavní řešitel elektronicky podá návrh projektu prostřednictvím informačního systému ISTA. Vygenerované „Potvrzení podání elektronického návrhu projektu“ bude prostřednictvím VVZ odesláno datovou schránkou do 13. července 2022 12:00 hodin.

 

Dokumenty ke stažení:
Zadávací dokumentace

Všeobecné podmínky

Vyhlášení veřejné soutěže

 

 

SEZNAM PROJEKTŮ řešeních v roce 2022

1

Mgr. Radka Hulánková, Ph.D.

Rychlé, komplexní a multifunkční metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnéní v potravinách živočišného a rostlinného původu
2MVDr. Barbora Červená, Ph.D.Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity
3prof. MVDr. Břetislav Koudela, CSc.Řešení problematiky výskytu bakteriálních, protozoárních a virových zoonotických agens v chovech malých přežvýkavců
4prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E.coli infekcí a nížení spotřeby antimikrobik
5doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAVliv reformulace potravin na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti výrobků
6doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
7doc. MVDr. Dobšíková Radka, Ph.D.Rozšíření spektra léčivých přípravků v akvakultuře v ČR a sledování výskytu jejich reziduí v mase ryb
8Ing. František Ježek, Ph.D.Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
9MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D.Globalizace, moderní technologie a změna klimatu jako zdroje nových možností a ohrožení pro chovný management lososovitých ryb
10prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
11prof. MVDr. Jiří Smola, CSc.Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosekurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence. Volby antimikrobiálních látek pro racionální léčbu infekčních onemocnění hospodářských zvířat (Skotu, prasat a drůbeže)
12RNDr. Petr Králík, Ph.D.Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocítechnologií xMAP  a qPCR
13prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.Multiplexní detekce a identifikace genů zodpovědných za antimikrobiální rezistenci a produkci toxinů u významných bakteriálních agens v potravinách
14doc. MVDr. Josef Kameník CSc., MBANové metody klasifikace JUT prasat
15prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu broilerů v ČR

 

SEZNAM PROJEKTŮ řešeních v roce 2021

 

1

Mgr. Kritýna Hrazdilová, Ph.D.

Šíření klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění:nová a opomíjená rizika pro domácí a hospodářská zvířata a člověka
2Mgr. Radka Hulánková, Ph.D.Rychlé, komplexní a multifunkční metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnéní v potravinách živočišného a rostlinného původu
3prof. MVDr. David Modrý, Ph.D.Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity
4prof. MVDr. Břetislav Koudela, CSc.Řešení problematiky výskytu bakteriálních, protozoárních a virových zoonotických agens v chovech malých přežvýkavců
5prof. MVDr. Vladimír Celer, Ph.D.Africký mor prasat v České republice:studium molekulární epizootologie a biologických vlastností tuzemských izolátů viru
6prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E.coli infekcí a nížení spotřeby antimikrobik
7doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAHmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě:vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy
8doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAVliv reformulace potravin na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti výrobků
9doc. MVDr.Matej Pospiech,Ph.D.Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn
10doc. MVDr. Miloslava Palíková, Ph.D.Nová virová onemocnění v chovech kapra obecného - diagnostika a prevence
11doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
12doc. MVDr. Dobšíková Radka, Ph.D.Rozšíření spektra léčivých přípravků v akvakultuře v ČR a sledování výskytu jejich reziduí v mase ryb
13Ing. František Ježek, Ph.D.Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
14MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D.Globalizace, moderní technologie a změna klimatu jako zdroje nových možností a ohrožení pro chovný management lososovitých ryb
15prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
16prof. MVDr. Jiří Smola, CSc.Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosekurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence

 

 

Postup pro uznání výsledků

 

Odbor vědy, výzkumu a vzdělávání MZe aktualizoval dokumenty týkající se postupu pro uznání výsledků druhu metodika a specializovaná mapa s odborným obsahem s účinností od 1. 2. 2021.

Aktualizace se týká zejména povinnosti zveřejňování metodik a map na stránkách www.agronavigator.cz spravovaných Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Zároveň přístup ke zveřejněným metodikám a mapám bude rovněž umožněn z webových stránek České akademie zemědělských věd (https://www.cazv.cz/metodiky/).

Více informací naleznete zde.

 

 

 

ŽÁDOSTI O ZMĚNY

 

Informace pro řešitele projektů NAZV a formuláře ke změnám jsou k dispozici zde.

Žádosti o změny jsou předkládány prostřednictvím Sekretariátu prorektora pro vědu, výzkum a zahraniční vztahy.

 

 

SEZNAM PROJEKTŮ řešeních v roce 2020

 

1

doc. MVDr. Miloslava Palíková, Ph.D.

Nová virová onemocnění v chovech kapra obecného - diagnostika a prevence
2Mgr. Radka Hulánková, Ph.D.

Rychlé, komplexní a multifunkční metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnéní v potravinách živočišného a rostlinného původu

3prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E.coli infekcí a nížení spotřeby antimikrobik
4doc. PharmDr. Kateřina Kubová, Ph.D.Využití mikročástic jako nosičů hormonálně aktivních látek v řízené reprodukci ryb
5Mgr. Kritýna Hrazdilová, Ph.D.Šíření klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění:nová a opomíjená rizika pro domácí a hospodářská zvířata a člověka
6prof. MVDr. David Modrý, Ph.D.Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity
7prof. MVDr. Břetislav Koudela, CSc.Řešení problematiky výskytu bakteriálních, protozoárních a virových zoonotických agens v chovech malých přežvýkavců
8prof. MVDr. Vladimír Celer, Ph.D.Africký mor prasat v České republice:studium molekulární epizootologie a biologických vlastností tuzemských izolátů viru
9doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAHmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě:vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy
10doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBAVliv reformulace potravin na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti výrobků
11doc. MVDr.Matej Pospiech,Ph.D.Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn

 

 


SEZNAM PROJEKTŮ řešeních v roce 2019

1

prof. MVDr. David Modrý, Ph.D.

Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity

2

prof. MVDr. Břetislav Koudela, CSc.

Řešení problematiky výskytu bakteriálních, protozoárních a virových zoonotických agens v chovech malých přežvýkavců

3

prof. MVDr. Vladimír Celer, Ph.D.

Africký mor prasat v České republice:studium molekulární epizootologie a biologických vlastností tuzemských izolátů viru

4

Mgr. Kristýna Hrazdilová, Ph.D.

Šíření klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění:nová a opomíjená rizika pro domácí a hospodářská zvířata a člověka

5

prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.

Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E.coli infekcí a nížení spotřeby antimikrobik

6

doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Vliv reformulace potravin na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti výrobků

7

doc. MVDr. Miroslava Palíková, Ph.D.

Nová virová onemocnění v chovech kapra obecného - diagnostika a prevence

8

MVDr. Matej Pospiech, Ph.D.

Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn

9

doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Hmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě:vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy

10

doc. PharmDr. Kateřina Kubová, Ph.D.

Využití mikročástic jako nosičů hormonálně aktivních látek v řízené reprodukci ryb.

11

Ing. Gabriela Bořilová, Ph.D.

Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu


SEZNAM PROJEKTŮ řešeních v roce 2015

  1. prof. MVDr. Alois Čížek CSc. - Prevence závažných infekčních nemocí kaprovitých ryb
  2. prof. MVDr. Vladimír Celer, Ph.D. - Program zdravotní kontroly ekonomicky významných infekcí v chovech prasat
  3. doc. MVDr. Miroslava Palíková, Ph.D.:Technologie chovu sladkovodních ryb s využitím recirkulačních systémů dánského typu se zaměřením na metody efektivního řízení prostředí a veterinární péče
  4. prof. MVDr. Lenka Vorlová PhD.:Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz
  5. prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. - Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice
  6. ing.Gabriela Bořilová,CSc. - Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu
  7. doc.MVDr.Miroslava Palíková,Ph.D. - Zvýšení a zefektivnění produkce lososovitých ryb v ČR s využitím jejich genetické identifikace
  8. prof.MVDr.Vladimír Celer,Ph.D. - Opomíjené a nové virové infekce prasat a jejich význam v komplexu klinických onemocnění
  9. doc.MVDr.Josef Illek,DrSc. - Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu
  10. prof.ing.MVDr.Pavel Suchý,CSc. - Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé

 aktualizováno dne 10.4.2015


VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE

dne 18. června 2014 vyhlásilo Ministerstvo zemědělství veřejnou soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích v rámci programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 „KUS“ s předpokládanou dobou řešení 2015 – 2018.

Program je rozčleněn do tří podprogramů

  • Udržitelné zemědělské systémy
  • Udržitelný rozvoj lesního a vodního hospodářství a ostatních oblastí zemědělství
  • Podpora politiky agrárního sektoru

Soutěžní lhůta začíná 19. června 2014.
Návrhy projektů je možné podávat do  29. srpna 2014.

Interní termín pro odevzdání projektů na VVZ:20. srpna 2014.

Poznámky:

 


Národní agentura pro zemědělský výzkum informuje na

http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vyzkum-a-vyvoj/narodni-agentura-pro-zemedelsky-vyzkum/